Recenze Gran Turismo 7 – král závodního simulátoru je zpět

Foto: Sony

Série Gran Turismo slaví 25 narozeniny a k tomu velkolepému výročí přichází s nových dílem. Gran Turismo 7 je pořádný next-gen závodní titul pro Playstation 5. Nicméně ani majitelé minulé generace nemusí smutnit. Sony stejně jako u ostatních exkluzivit nakonec dodala i PS4 verzi s nějakými ústupky vzhledem ke stálému nedostatku nových konzolí.

25 let a stále nezažila žádný neúspěšný díl, jen málo, která herní série by se mohla pochlubit takto dlouhým působením na trhu, a ještě neudělat žádný vyloženě špatný díl. Vývojáři z Polyphony Digital se netají svojí vášní a láskou k vozidlům a ze hry je to opravdu cítit.

Foto: Sony

Hlavně u posledního dílu a jediného pro PS4 Gran Turismo Sport už naznačovalo, že to vývojáři s auty myslí vážně. Kromě skvělých závodů jsme se dočkali i velkého množství informací ze světa mobility. A to nejen k jednotlivým automobilkám či vozidlům, ale i k důležitým událostem a zajímavostí ze světa motosportu.

Vzhůru do nové éry

Gran Turismo 7 zachází ještě dál a informací je mnohem více. I díky většímu množství vozidel a tratí ve hře nám nabobtnaly informace k jednotlivým závoďákům. Ze všech koutů hry na hráče dýchá pocit velkého výročí, které oslavuje nejen úspěch herní série, ale celého automobilového průmyslu jako takového.

V Gran Turismo Sport nám při vydání chyběl singleplayerový zážitek, který naštěstí vývojáři do hry dodali o něco později, a tak nakonec je ve hře spousty turnajů, závodů, výzev a autoškoly. V novém díle tohle všechno máme hned od začátku, a ještě ucelené do zajímavého režimu kampaně. I mimo kampaň na hráče čeká spoustu výzev, nových režimů a neskutečný kopec multiplayerových závodů.

Foto: Sony

Nicméně nějaká kampaň v sérii GT rozhodně chyběla. Sice nečekejte žádný příběh s filmečky, jak se z outsidera stává profesionální jezdec, ale vše se točí kolem sběratelství aut s notnou dávkou postupu v kariéře závodníka a fanouška motorsportu.

Vše začíná v malé útulné kavárně, kde majitel Luca je stejným fanouškem do aut jako vy. Luca hráče úkoluje, a tak nějak vede krok po kroku. Většinou chce, aby hráč sehnal do sbírky daný počet a druh vozidel. Vozidla samozřejmě získáváte pomocí vyhraných závodů a splněných výzev.

Vozidla je možné i nakupovat, a to jak nové nablýskané káry, tak i trošku ojetá vozítka, které lze následně opravovat a upravovat. Ale k tomu se ještě dostanu, nyní se vrátíme ke kavárně. Úkoly od Lucy jsou dobrou motivací a možností, jak si získat základní sbírku vozidel pro další využití.

Foto: Sony

Celá kampaň funguje jako takový tutoriál. Jelikož se vám na mapě postupně otevírají další místa a možnosti. Kromě Lucy narazíte i na profesionální sportovce, kteří vás budou učit, jak se chovat v jakýkoliv závodní situaci.

V kavárně to jen začíná

Tento režim je ale jen začátek, který se neskutečně povedl. Pro ty nejzapálenější závodníky je ve hře připravená série misí. Ty mají svoji obtížnost nastavenou opravdu vysoko. Vesměs se skládají s jednoho prostého úkolu a několika podmínek, jako třeba nedopustit se kontaktu s jiným vozidlem, ani na milimetr nevyjet z trati a podobně.

Za zmínku stojí i šampionáty, což je několik závodů spojených v celistvý celek. K přístupu na šampionát je ale nejdříve získat potřebnou licenci, a to je další výzva. Získání licence bych přirovnal k autoškole z předchozího dílu.

Foto: Sony

Zajímavým módem je i music rally. Poprvé si ji hráči mohou osahat v samotném začátku a pak dle libosti. Jedná se o to, že hráč projíždí checkpointy a beat odpočítává čas. Při pomalých písničkách si hráči mohou užívat klidnou jízdu a kochat se okolím, zatímco u rychlých je potřeba jet trošku svižněji. Ale jedná se o mód, při kterém jde o to si jízdu jen užít a více či méně tolik nespěchat a netlačit svoje limity jako při běžném závodě.

Závodní simulace, jak se patří

Jízdní režim není potřeba dlouhosáhle hodnotit. Opět je na výbornou a díky velkému množství různých asistentů, jenž lze libovolně zapínat či vypínat, si hru užijí jak závodní fajnšmekři, tak úplní nováčci.  Dříve byla nutnost i pořádného volantu, ale vzhledem k funkcím a podpoře ovladače Dualsense není již volant nutností.

Haptická odezva funguje skvěle a takový pocit se hráčům nedostane ani na nejlepším volantu, ale zase na volantu se lépe vozidlo ovládá, takže výběr, na čem hrát je zde dosti obtížný. Adaptivní triggery jsou využívány jen při prudkém brždění či protáčení kol.

Foto: Sony

Za co musím vývojářům opravdu smeknout, tak různá vylepšení jsou na vozidlech opravdu znát. Třeba když si koupíte vozidlo z bazaru, tak na trati mu pískají pneumatiky, není tak stabilní, a i o něco pomalejší než to samé vozidlo nové, ale stačí jen trošku péče a kreditů a vše může být jinak.

Vozidlu stačí nechat vyměnit olej udělat pořádnou údržbu a vyměnit pneumatiky za závodní a najednou je po pískání a vozidlo se vyrovná těm novým. Případně i při vylepšení daných komponentů a součástek se mění vlastnosti vozidla a to nejen, že rychleji jede, ale celkově se s ním jinak jezdí.

Jediné, co bychom mohli vývojářům vytknout je stále chybějící režim poškození. Alespoň nějak v omezené míře by vizuální poškození přišlo vhod. I když věřím, že vývojáři by dokázali poškození zpracovat i na ovládání a chování vozidla.

Foto: Sony

Nádherné snímky a sbírka vozidel

Musím ještě pochválit velké množství vozidel, kterých je ve hře přes čtyři sta kusů a jestli to bude jako u předchozího dílu, tak se snad dočkáme i dalších. Podobně je to i u tratích. Některé jsou dle skutečných závodišť jiné zase dle fantasie vývojářů, ale všechny jsou zpracované dokonale, a to i jejich okolí.

Hráči exkluzivit si už zvykly na detailně zpracovaný fotorežim. Zde vývojáři zachází zase o krok dál. Jelikož máte stovky různých scenérií, do kterých můžete vkládat vozidla ze své sbírky a nejrůznějším způsobem fotku upravovat a díky tomu vytvořit neskutečné snímky. Dokonce je zde pár pozadích z České republiky, třeba Karlův most, Telč, nebo uličky Prahy.

Verdikt

Gran Turismo 7 usedlo na trůn pomyslného krále závodních simulačních her, a kromě režimu poškození není nic co bych mohl hře vytknout. Na hráče čeká neskutečná porce obsahu v nádherném grafickém zpracování v uvěřitelném jízdním režimu, potrženým poutavou kampaní se spoustou informací. Na hráče čekají stovky hodin v singleplayeru i multiplayeru.

Gran Turismo 7

9.5

Hodnocení

9.5/10

Klady

  • Parádní grafické zpracování
  • Plno zajímavých informací s českými titulky
  • Věrohodný jízdní režim
  • Spoustu obsahu

Zápory

  • Stále chybějící režim poškození
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 2 Prumer: 5]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na