Tajemný Geforce Partner Program je neférovou hrozbou pro grafické karty AMD. Nikdo o něm nechce nic prozradit

Takzvaný Geforce Partner Program, jehož vznik nedávno oznámila společnost Nvidia, působí na první pohled jako snaha o vylepšení služeb zákazníkům. Má zajistit, aby výrobci grafických karet používajících čipy Geforce “dodržovali sliby společnosti Nvidia” a zároveň aby komunikace a informace o všech značkách zůstaly “transparentní a konzistentní”.

Provozovatel webu HardOCP Kyle Bennett, který v minulosti proslul špičkovými informacemi z hardwarového světa, však přišel se závažným obviněním Nvidie. Podle jeho informací má Geforce Partner Program sloužit především k omezení konkurence, tedy zejména společnosti AMD a jejích grafických karet Radeon. Spuštění programu má podle něj potenciál silně omezit soutěž na trhu grafických karet, což bude pro hráče a další zákazníky ve výsledku kontraproduktivní, protože si Nvidia bude moct do značné míry diktovat ceny.

Obavy z poskytnutí oficiálních informací

Bennett se pustil do vlastního průzkumu mezi výrobci grafických karet, kteří byli osloveni Nvidií nebo už se do Geforce Partner Programu zapojili. Novinář využil skvělých kontaktů v branži a oslovil sedm společností, z nichž ani jedna mu nebyla ochotna poskytnout oficiální informace. To je u programu, který má být “transparentní” a pomáhat hráčům v orientaci, přinejmenším zvláštní. Některé z kontaktů dokonce vyjádřily obavu o práci, pokud by o GPP promluvily.

Nakonec se však přeci jen podařilo získat informace, byť anonymně. Někteří ze zaměstnanců výrobců grafických karet vyjádřili přesvědčení, že část podmínek Geforce Partner Programu je ilegální, omezí tržní nabídku a ztíží obchody konkurenci, tedy především AMD a částečně Intelu.

Herní značka musí být určena exkluzivně pro Geforce

Ptáte se, jak by Nvidia podobným programem mohla omezit konkurenci? Je to překvapivě jednoduché. Partneři, kteří se do GPP zapojí, totiž musí svou herní značku svázat exkluzivně s Geforce. Bennett viděl konkrétní dokument určující tuto podmínku. Do programu se zapojila například společnost Asus. Ta by tak v budoucnu měla svou značku Republic of Gamers využívat pouze pro grafické karty s čipy Nvidia a nikoliv také pro čipy Radeon, jak činí doposud.

Mohli byste namítnout, že se výrobci grafických karet přeci do programu nemusí hlásit. Taková povinnosti samozřejmě neexistuje, ale pokud tak výrobce neučiní, ztratí ze strany Nvidie podporu pro vývoj a další výhody. Mezi ty největší patří status Launch-Partner, který umožňuje nejrychlejší možné uvedení karty s konkrétním čipem na trh, herní bundly, slevy na podporu prodeje a podpora prostřednictvím marketingových kanálů a sociálních sítí. Oslovené kontakty také mimo záznam uvedly, že mají obavu z omezení dodávek čipů, pokud by se do programu nezapojily. To sice není nikde písemně uvedeno, mezi řečí to ale mělo být jasně naznačeno.

Nvidia k Geforce Partner Programu poskytuje pouze oficiální informace určené pro koncové zákazníky. Ty, jak už jsme uvedli, jsou komunikovány s důrazem na výhody pro hráče. Na dotazy Bennetta, ale i dalších médií ohledně konkrétních parametrů partnerství, však společnost neodpovídá.

Hodnotit text
[Celkem hlasu: 0 Prumer: 0]

Šéfredaktor internetového magazínu pro dospělé hráče Gamebro.cz. Dříve působil jako autor v mnoha tištěných i internetových médiích.

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na