Výkonné herní PC do 14 000 Kč. Poradíme, jak na něj

Pokud si svůj herní počítač sestavíte sami (nebo necháte sestavit) z vybraných komponent, můžete se těšit hned na několik výhod. Za prvé bude přesně odpovídat vašim požadavkům, aniž byste museli dělat kompromisy (až na ty cenové), které s sebou přinášejí předpřipravené sestavy. Zároveň také proti běžně prodávaným počítačům ušetříte několik set korun až tisíc. V ceně zkompletovaného počítače jsou totiž zahrnuty pracovní hodiny nutné pro sestavení, marže prodejce, stejně jako garance na celou sestavu. Běžně navíc dostanete Windows 10, které je také třeba z něčeho zaplatit. A když už je máte, budete je platit zbytečně dvakrát.

Tip – Ještě více ušetříte, pokud některé z komponent do nového počítače převezmete ze starého. Většinou se to vyplatí třeba se zvukovou kartou, DVD mechanikou (pokud ji ještě potřebujete) nebo pevným diskem.

Plynulé hraní ve vysokém rozlišení

Pro tentokrát si zkusíme sestavit herní počítač do 14 000 Kč. Při pohledu na nabídky hotových herních počítačů jistě uznáte, že to není mnoho. Žádný z výrobců zkompletovaných PC vám herní mašinu za takovou cenu ani nenabídne, a pokud se na ni budete ptáte, bude vám tvrdit, že za tyhle peníze nemůže sestavit nic, na čem by aktuální hry plynule běžely.

Není to pravda! Jistě, za čtrnáct tisíc nečekejte zázraky, ale na takovém počítači si bez problémů zahrajete ty nejmodernější pecky a na příští (minimálně) dva roky by měl výkonnostně stačit. Náš výběr komponent můžete brát jako orientační, a pokud máte potřebné znalosti, nějakou tu komponentu vyměnit za jinou. Příliš velké úskoky ale nedoporučujeme. Hlavně u takto levného herního PC existují různá omezení. Například zvolený procesor Pentium G4560 nedovolí výkonnějším grafickým kartám rozvinout jejich potenciál.

Procesor – Intel Pentium G4560 – 2200 Kč

Od té doby, co Intel svým procesorům Pentium propůjčil technologii Hyperthreading a tím virtuální zdvojnásobení počtu jader, je těžké do levného herního PC vybrat něco jiného než Pentium G4560. Obě jeho jádra jsou taktována na frekvenci 3,5 GHz, turbo mód však nepodporují. Za cenu kolem 2200 Kč nám však nabízí nepřekonatelný poměr cena/výkon a je tak jednoznačným doporučením.

Variantou může být AMD FX 6300, který je při srovnatelném výkonu o fous levnější, ale vzhledem k výběhové platformě AM3 už nemá mnoho perspektiv. Zato základní desky se socketem 1151 neslouží jen aktuálním procesorům Pentium, ale můžete do nich vložit i silná CPU jako Core i5.

Abychom ušetřili nějaký ten peníz, protože v tomto levném herním PC se počítá každá koruna, rezignujeme na dodatečných chladič procesoru a spolehneme se na chladič, který dostáváme k procesoru. V hůře odvzdušněných casech a při permanentní herní zátěži může být tento chladič docela dost slyšet. Tišší varianta je Artic Freezer 7 Pro Rev 2 za cca 600 Kč.

Základní deska – MSI B250M Pro VDH – 1800 Kč

Výhodná základní deska od MSI s čipsetem B250 nás přesvědčila velmi dobrou výbavou včetně šesti SATA3 a třemi USB 3.0 rozhraními, stejně jako jednou USB C přípojkou. Základní deska podporuje až 64 GB DDR4 se 2400 MHz a disponuje M.2 portem, který díky čtyřčem PCIe 3.0 dokáže velmi rychle připojit SSD disky. V případě, že by vám do budoucna nestačil procesor Pentium, můžete bez problém přesedlat na jiné procesory od Intelu, od řady Core i3 až po Core i7.

Operační paměť – Patriot 8 GB DDR4 2400 CL17 Signature Line – 1600 Kč

V řadě her si i dnes vystačíte se 4 GB operační paměti. Některé hry už by vás ale nepěkně vytrestaly, a to samozřejmě nechceme. Přeci jenom se má na tomto počítači naprosto bezproblémově hrát. Proto volíme 8 GB RAM, i když operační paměť v poslední době zdražuje vzhledem k nedostatku produkčních kapacit. Paměť Patriot nabízí velmi dobrý poměr cena/výkon a je taktována na pěkných 2400 MHz.

Grafická karta – Gigabate Geforce GTX 1050 Ti D5 – 4300 Kč

V segmentu levnějších herních PC vidíme dva vhodné kandidáty. Od Nvidie to je Geforce GTX 1050 Ti a od AMD potom Radeon RX 570. Obě ve variantách se 4 GB RAM, které se dnes opravdu hodí. Bohužel Radeon RX 570 v poslední době citelně zdražila, protože po ní jdou těžaři kryptoměn. Zbývá tedy alternativa od Nvidie, která je k dostání za cenu, která je pro stanovený rozpočet ještě přijatelná.

Variantou může být volba Radeon RX 560 (cca 3400 Kč), která je sice o něco slabší, ale k dostání za dobrou cenu. Ve Full HD bohatě stačí na aktuální hry, často i na vysoké detaily.

Pevný disk – Seagate Barracuda 1 TB – 1300 Kč

Model Barracuda od Seagatu je klasika mezi pevnými disky. Se 7200 otáčkami za minutu je průměrně rychlý a poskytuje skvělý poměr cena/výkon. Kapacita 1000 GB bohatě stačí na Windows a řadu her. Kdo si může dovolit investovat nad rámec daného rozpočtu, rozhodně pocítí pořízení dodatečného SSD disku, který dokáže veškeré operace citelně urychlit.

Skříň – Bitfenix Neos – 1100 Kč

Cenově velmi přijatelná skříň Bitfenix Neos disponuje předinstalovaným chladičem v běžném 120mm formátu a vejde se do ní až šest pevných disků a grafických karet do 30 centrimetrů délky. Přední strana z mřížkovaného drátu má navzdory nízké ceně prachové filtry a poskytuje místo pro další dva větráky.

Zdroj – be quiet! Pure Power 10 400 Watt – 1500 Kč

Velmi dobrý a výhodný zdroj be quiet! s vysokou efektivitou, za kterou si vysloužil certifikaci 80 PLUS Silver. Luxusní vychytávky jako zastrčitelné kabely sice nemá, ale jsou k dispozici ve vyšší verzi s přídomkem 10 CM (Cable Management), která stojí o 300 Kč více. Se 400 Watty se o náš levný herní PC dobře postará.

Slovo na závěr

Jak vidíte, do 14 000 Kč lze sestavit velmi dobrý a výkonný počítač, se kterým si zahrajete všechny aktuální hry a ještě vám zbude dost výkonu do příštích let. V tomto případě jsme se dostali na výslednou částku 13 800 Kč. Je nutno vzít v potaz, že ceny hardwarových komponent kolísají a v různých obchodech se mohou ve stejný okamžik lišit o několik desetikorun, zřídkakdy stokorun. V případě potřeby navíc můžete tento počítač jednoduše vylepšit o výkonnější procesor nebo grafickou kartu a doplnit mu operační paměť. Ve vhodný okamžik mu tak snadno prodloužíte život.

Hodnotit text
[Celkem hlasu: 0 Prumer: 0]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na